Showing posts with label POSTAL. Show all posts
Showing posts with label POSTAL. Show all posts

Thursday, September 1, 2016

Andhra Pradesh Circle Recruitment Notification for Postman/Mail Guard

Applications are invited from the eligible Applicants to fill up the posts of Postman and Mail Guard in the following Postal Divisions/ Units in Andhra Pradesh Postal Circle.

I. Postman vacancies:
1. Kurnool Region: 30 Posts
2. Vijayawada Region: 55 Posts
3. Visakhapatnam Region: 33 Posts
II. Mail Guard vacancies: 
1. RMS AG Dn. Guntakal: 1 Post
2. RMS Y Dn. Vijayawada: 1 Post
3. RMS V Dn.Visakhapatnam: 1 Post


Age Limit: 18 - 27 years.


Qualification: Matriculation/ SSC.
Cost of Application form Registration: Rs.100


Examination fee: Rs.400


Selection Procedure: Based on the marks obtained in the Aptitude Test, a merit list of qualified candidates will be prepared in each Postal/ RMS Division separately.


How to Apply: The applications submitted online through website will be accepted.


Closing Date for submission of online Application: 04.09.2016.

For Notification Click Here


Online Application 



For Previous Solved Papers Click Here

Saturday, February 14, 2015

Department of Posts (Uttar Pradesh) Postal / Sorting Assistant Exam., 2014 General Knowledge Solved Paper (Exam Held on 1-6-2014)

Q. 1. Number of players on each side of Volleyball, Basketball and Baseball game are respectively–
(A) 5,6,9 (B) 6,9,5 (C) 6,5,9 (D) None of the above is correct (Ans : C)

Q. 2. Which nutrient is digested first in the mouth?
(A) Protein (B) Carbohydrate (C) Fat (D) Vitamin (Ans : B)

Q. 3. Jaggery is the main source of–
(A) Protein (B) Carbohydrate (C) Fat (D) None of these (Ans : B)

Q. 4. Who among the British Generals defeated Peshwa Baji Rao II ?
(A) Outrum (B) Malcom (C) Elphinstone (D) Kitchener (Ans : B)

Q. 5. The distance between 90° E longitude and 91°E longitude at the poles is–
(A) Zero kilometres (B) 5 kilometres (C) 50 kilometres (D) Same as it is at the equator (Ans : A)

Q. 6. The Government of India has launched 'Meghraj' project recently. This project is related with–
(A) Weather Forecasting (B) Tsunami Alert (C) GI Cloud (D) Wind Energy (Ans : C)

Q. 7. Who regulates credit rating agencies in India?
(A) IRDA (B) RBI (C) SEBI (D) SBI (Ans : C)

Q. 8. The cricket cup played between the winner of the Ranji Trophy and a team representing rest of India–
(A) Vijay Hazare Trophy (B) Duleep Trophy (C) Oeodhar Trophy (D) Irani Trophy (Ans : D)

Q. 9. India's ranking in 2014 Environment performance index–
(A) 145th (B) 155th (C) 175th (D) 178th (Ans : B)

Q. 10. The state where country's first monorail service commenced its operation recently–
(A) Gujarat (B) Delhi (C) Maharastra (D) Uttar Pradesh (Ans : C)

Q. 11. India's first dedicated military satellite?
(A) GSAT-12 (B) GSAT-7 (C) GSAT-1 (D) GSAT-8 (Ans : B)

Q. 12. For anyone to become a member of Rajya Sabha, he/she must be at least–
(A) 35 years of age (B) 30 years of age (C) of the age what is minimum age required for Vice President of India (D) 25 years of age (Ans : B)

Q. 13. Primary deficit is equal to–
(A) Fiscal deficit-Interest payments (B) Budget deficit-Interest payments (C) Revenue deficit-Interest payments (D) None of the above (Ans : A)

Q. 14. Who has been vested with powers under Article 123 of the constitution of India to promulgate ordinances which shall have the same force and effect an Act of Parliament?
(A) The President of India (B) The Prime Minister of India
(C) The Prime Minister of India in the consultation with the President of India (D) The Supreme Court of India (Ans : A)

15. In Indian Constitution 'Directive Principles of State Policy' is mentioned in Part–
Q. (A) I (B) II (C) III (D) IV (Ans : D)

Q. 16. As per Article 171 of the constitution of India, the total number of members in the Legislative Council of a state shall in no case be less than–
(A) 40 members (B) 60 members (C) 100 members (D) None of the above is correct (Ans : A)

Q. 17. Article 243 B(1) of the constitution provides for constitiition of Panchayat in every state. The level of Panchayats referred under this is–
(A) Village and District level (B) Village, intermediate and District Level (C) Village level only (D) District level only (Ans : B)

Q. 18. Name one famous poet of Delhi Sultanate who was adorned with title of 'The Parrot of Hindustan'–
(A) Zia-Uddin Barani (B) Utbi (C) Alberuni (D) Amir Khusro (Ans : D)

Q. 19. These oceanic resources belong to open ocean and no individual country can utilize these without the concurrence of International institutions–
(A) Beyond 200 nautical miles of exclusive economic zone
(B) Beyond 100 nautical miles of exclusive economic zone
(C) Beyond 19•2 nautical miles of exclusive economic zone
(D) Beyond 12 nautical miles of exclusive economic zone (Ans : D)

Q. 20. Panchpatmali deposits are the most important bauxite deposits located in the state of–
(A) Madhya Pradesh (B) Odisha (C) Karnataka (D) Rajasthan (Ans : B)

Q. 21. Nearly how many kilograms of manganese is required to manufacture one tonne of steel?
(A) 10 kg (B) 20 kg (C) 50 kg (D) 100 kg (Ans : A)

Q. 22. Two experimental projects have been set up in India to harness geothermal energy. Identify the valley where they are located–
(A) Binsar valley and Puga valley (B) Binsar valley and Parvati valley
(C) Pug a valley and Parvati valley (D) Kargil valley and Puga valley (Ans : C)

Q. 23. Which of the following is the main gas that emits out of land-fills?
(A) Carbon dioxide (B) Methane (C) Nitrogen (D) Hydrogen Sulfide (Ans : B)

Q. 24. The depletion of ozone layer in the upper atmosphere is mainly due to the emission of–
(A) Un-burnt Hydrocarbons (B) Chloroflurro-carbons (C) Green house Gases (D) Ultraviolet Radiations (Ans : C)

Q. 25. Which instrument is used for measurement of angular distances between two objects?
(A) Sexant (B) Telstar (C) Spherometer (D) Refractometer (Ans : A)

Saturday, January 17, 2015

DEPARTMENT OF POSTS RECRUITMENT TO THE CADRE OF POSTMAN/MAIL GUARD

Applications are invited from the desirous & eligible Applicants to fill up the posts of Postman and Mail Guard in the following Postal Divisions / Units in Andhra Pradesh Postal Circle in the pay scale of Rs.5200-20200 (PB-1) + Grade Pay Rs.2000/- + admissible allowances in accordance with Postman Recruitment Rules 2010 / Mail Guard Recruitment Rules 2010 notified vide GOI Gazette order No.682 dated 20/12-2010 and subsequent amendment issued vide No.311 dated 28/6-2012 to Postman Recruitment Rules.

Educational Qualification:-
i) For Postman: Matriculation/SSC from a recognized Board or University.
ii) For Mail Guard: Matriculation/SSC from any recognized Board or University

Age Limit:- 
18-27 years (Upper age limit relaxable for candidates belonging to Scheduled Castes/Scheduled Tribes up to five years and for candidates belonging to Other Backward Classes up to three years & others in accordance with the instructions issued by the Government of India from time to time). Age relaxation for PH Persons and Ex Servicemen would be as per extant orders of Govt. of India issued from time to time.

The Last Date for Payment of Examination Fee is 16-2-2015

The Notification can be downloaded from our website: www.appost.in

Tuesday, December 23, 2014

Andhra Pradesh Postal Circle Recruitment of Various Posts


Applications are invited from meritorious Sportspersons in the following disciplines for appointment as Postal Assistant/Sorting Assistant/PACO/PA SBCO/ Postman and Multi Tasking Staff for the year 2013-2014 and for the unfilled vacancies of the years 2009 to 2010- under sports quota.

  1. Postal Assistant/ Sorting Assistant: 57 Posts
    Qualifications: i). 10+2 Standard or 12th class pass from recognised University/Board of School Education Board of Secondary Education with English as a compulsory subject (excluding vocational streams). ii). Should have studied local language of the State of A.P. Postal Circle or Hindi as a subject at least in Matriculation or equivalent.
  2. Postman: 38 Posts
    Qualification: Pass in Matriculation from a recognised board/ university.
  3. Multi Tasking Staff: 10 Posts
    Qualification: Pass in Matriculation/ ITI or equivalent from a recognised board/ university.
Age Limit (As on 19/01/2015): 18 - 27 years

Application Fee: Rs.100/-. In case of candidates residing outside A.P. Postal Circle candidates have to enclose an Indian Postal Order of value of Rs 400/- in favour of Chief Postmaster General, A.P. Circle, Hyderabad-500001.

How to Apply: The completed application in the prescribed format along with all relevant documents must reach "The Chief Postmaster General (Rect. & Wlf. Section), A.P. Circle, Dak Sadan, Hyderabad-500001".

Last Date: 19-Jan-2015

For more details, please visit: http://www.appost.in/downloads/
Final%20Sports%20Notification.pdf

Monday, July 28, 2014

DEPARTMENT OF POSTS A.P. CIRCLE RECRUITMENT TO THE CADRE OF POSTMAN/MAIL GUARD EXAM PATTERN

Candidates shall be subjected to an Aptitude Test of the level of 10th Class/ Matriculation covering the following subject/ topics.
Total Marks: 100
There will be one paper comprising of following four parts.
Part ‘A’ 25 Marks - 25 Questions on General Knowledge, Reasoning and analytical ability- Multiple Choice Questions.
Part ‘B’ 25 Marks - 25 Questions on Mathematics - Multiple Choice Questions
Part ‘C’ Two Segments:
i) 25 Marks – 25 Questions - English language – Objective Type / Multiple Choice Questions.
ii) 25 Marks - 25 Questions - Telugu language – Objective Type / Multiple Choice Questions.
Duration of Examination: 120 Minutes.

Friday, July 18, 2014

DEPARTMENT OF POSTS A.P. CIRCLE RECRUITMENT TO THE CADRE OF POSTMAN/MAIL GUARD

Applications are invited from the desirous & eligible Applicants to fill up the  posts of Postman and Mail Guard in the following Postal Divisions / Units in Andhra  Pradesh Circle.

Educational Qualification:
i) For Postman: Matriculation/SSC from a recognized Board or University.
ii) For Mail Guard: Matriculation/SSC from a recognized Board or University.

Age Limit:
18-27 years as on 18.08.2014 (Upper age limit relaxable for candidates  belonging to Scheduled Castes/Scheduled Tribes up to five years and for candidates  belonging to Other Backward Classes up to three years & others in accordance with  the instructions issued by the Government of India from time to time). Age  relaxation for PH Persons and Ex Servicemen would be as per extant orders of  Govt. of India issued from time to time. 
The age relaxation is applicable only when a candidate applies against the post  reserved for the relevant category. If they apply for OC vacancy the age conditions  applicable for OC candidates have to be fulfilled. 

Date of Examination: 
The date of examination is tentatively fixed as 24.10.2014  from 10:00 to 12:00 hours



Click Here for Postman/MailGaurd Recruitment 2014 Notification and instructions

Postal Assistants Exam General Knowledge Solved Question Paper (Exam Held on: 25-05-2014)

1. What is the term applied to evolution of vegetation so that it becomes increasingly adapted to its environment?

A) Organic evolution
B) Plant succession
C) Climatic climax
D) Adaptation

2. Where do you find the clock and calendar in /on your computer?
A) Task Bar
B) Recycle Bin
C) Library
D) Start Menu

3. Who is the author of the book 'We Indians'?
A) Khushwant Singh
B) Mulk Raj Anand
C) Nirad C. Chaudhary
D) Subramanya Swamy

4. The north pole of the earth's magnet is near the geographical
A) South
B) East
C) West
D) North

5. Where did India play its 1st one day international match?
A) Lords
B) Headingley
C) Taunton
D) The Oval

6. The Academy Award is also known as
A) Matthews Award
B) Oscar Award
C) BAFTA Award
D) Palm's de Affaire

7. The ozone layer absorbs
A) infrared radiation
B) microwaves
C) radio wave
D) ultraviolet rays

8. The Oldest coal-field in India is
A) Raniganj
B) Jharia
C) Bokaro
D) Karanpura

9. The term 'Butterfly stroke' is associated with
A) Kabaddi
B) Wrestling
C) Swimming
D) Rowing

10. Mouse technique used for access in properties of any object is
A) Dragging
B) Dropping
C) Right clicking
D) Shift clicking

11. Which of the following gas do not considered as polluting agent of air?
A) CO2
B) CO
C) NO2
D) SO2

12. What is URL?
A) It is software used in the defragmentaiton of disk of computer.
B) It is software to make the computer screen bright.
C) It is specific character straight that constitutes a reference to an internet resource.
D) It is a specific uniform alignment of the computer software to make run it faster.

13. Which one of the following pairs is not correctly matched?
A) Kalinga Award : Popularization of Science
B) David Cohen Award : Literature
C) Borlaug Award : Agriculture
D) Pulitzer Prize : Progress in religion

14. In terms of area, India is the ....... largest country of the world.
A) second
B) fourth
C) sixth
D) seventh

15. What was the pen name of Bankim Chandra Chattopadhaye?
A) Kamla Kant
B) Anila Devi
C) Jarasandha
D) Dhananjoy Bairagi

16. When did Humayun first attack Chunar fort?
A) AD 1531
B) AD 1532
C) AD 1533
D) AD 1536

17. The total number of judges of the International Court of Justice (ICJ) is
A) 10
B) 12
C) 15
D) 18

18. 15th August is the Independence Day of India and
A) South Korea
B) Indonesia
C) China
D) Pakistan

19. Jawaharlal Nehru Award is given for
A) Government Science
B) Literary work
C) International Understanding
D) Social Work

20. 'World Food Day' is celebrated on
A) Oct 15th
B) Oct 19th
C) Oct 12th
D) Oct 16th

21. Which one of the following is not a plantation crop?
A) Tea
B) Coffee
C) Rubber
D) Sugarcane

22. Which of these keys is not on the number keypad?
A) Ctrl
B) Del
C) Enter
D) Num Lock

23. The largest standing army of the Sultanate, directly paid by the state was created by
A) Iltutmish
B) Alauddin Khilji
C) Mohammad - bin - Tughlaq
D) Sikander Lodhi

24. Manav Seva Award has been instituted in the memory of
A) Dr. Rajendra Prasad
B) Indira Gandhi
C) Acharya Vinoba Bhave
D) Rajiv Gandhi

25. A Computer portable and easy to carry by travelers is
A) Super computer
B) Laptop
C) Minicomputer
D) File servers

ANSWERS:

1. A, 2. A, 3. A, 4. D, 5. B, 6. B,7. D, 8. A, 9. C, 10. C
11. C, 12. C, 13. D, 14. D, 15. A, 16. B, 17. C, 18. A, 19. C, 20. D
21. D, 22. A, 23. B, 24. D, 25. B

Monday, May 26, 2014

Postal Assistants Exam General Knowledge Solved Question Paper (Exam Held On: 25-05-2014)

1. What is the term applied to evolution of vegetation so that it becomes increasingly adapted to its environment?
A) Organic evolution
B) Plant succession
C) Climatic climax
D) Adaptation

2. Where do you find the clock and calendar in /on your computer?
A) Task Bar
B) Recycle Bin
C) Library
D) Start Menu

3. Who is the author of the book 'We Indians'?
A) Khushwant Singh
B) Mulk Raj Anand
C) Nirad C. Chaudhary
D) Subramanya Swamy

4. The north pole of the earth's magnet is near the geographical
A) South
B) East
C) West
D) North

5. Where did India play its 1st one day international match?
A) Lords
B) Headingley
C) Taunton
D) The Oval

6. The Academy Award is also known as
A) Matthews Award
B) Oscar Award
C) BAFTA Award
D) Palm's de Affaire

7. The ozone layer absorbs
A) infrared radiation
B) microwaves
C) radio wave
D) ultraviolet rays

8. The Oldest coal-field in India is
A) Raniganj
B) Jharia
C) Bokaro
D) Karanpura

9. The term 'Butterfly stroke' is associated with
A) Kabaddi
B) Wrestling
C) Swimming
D) Rowing

10. Mouse technique used for access in properties of any object is
A) Dragging
B) Dropping
C) Right clicking
D) Shift clicking

11. Which of the following gas do not considered as polluting agent of air?
A) CO2
B) CO
C) NO2
D) SO2

12. What is URL?
A) It is software used in the defragmentaiton of disk of computer.
B) It is software to make the computer screen bright.
C) It is specific character straight that constitutes a reference to an internet resource.
D) It is a specific uniform alignment of the computer software to make run it faster.

13. Which one of the following pairs is not correctly matched?
A) Kalinga Award : Popularization of Science
B) David Cohen Award : Literature
C) Borlaug Award : Agriculture
D) Pulitzer Prize : Progress in religion

14. In terms of area, India is the ....... largest country of the world.
A) second
B) fourth
C) sixth
D) seventh

15. What was the pen name of Bankim Chandra Chattopadhaye?
A) Kamla Kant
B) Anila Devi
C) Jarasandha
D) Dhananjoy Bairagi

16. When did Humayun first attack Chunar fort?
A) AD 1531
B) AD 1532
C) AD 1533
D) AD 1536

17. The total number of judges of the International Court of Justice (ICJ) is
A) 10
B) 12
C) 15
D) 18

18. 15th August is the Independence Day of India and
A) South Korea
B) Indonesia
C) China
D) Pakistan

19. Jawaharlal Nehru Award is given for
A) Government Science
B) Literary work
C) International Understanding
D) Social Work

20. 'World Food Day' is celebrated on
A) Oct 15th
B) Oct 19th
C) Oct 12th
D) Oct 16th

21. Which one of the following is not a plantation crop?
A) Tea
B) Coffee
C) Rubber
D) Sugarcane

22. Which of these keys is not on the number keypad?
A) Ctrl
B) Del
C) Enter
D) Num Lock

23. The largest standing army of the Sultanate, directly paid by the state was created by
A) Iltutmish
B) Alauddin Khilji
C) Mohammad - bin - Tughlaq
D) Sikander Lodhi

24. Manav Seva Award has been instituted in the memory of
A) Dr. Rajendra Prasad
B) Indira Gandhi
C) Acharya Vinoba Bhave
D) Rajiv Gandhi

25. A Computer portable and easy to carry by travelers is
A) Super computer
B) Laptop
C) Minicomputer
D) File servers

ANSWERS:

1. A, 2. A, 3. A, 4. D, 5. B, 6. B,7. D, 8. A, 9. C, 10. C
11. C, 12. C, 13. D, 14. D, 15. A, 16. B, 17. C, 18. A, 19. C, 20. D
21. D, 22. A, 23. B, 24. D, 25. B

Wednesday, February 26, 2014

Andhra Pradesh Circle (Department of Posts) Postal Assistants Recruitment

Applications are invites for Postal Assistant, Sorting Assistant and other posts in Ministry of Communications & Information Technology, Department of Posts.

Post Details:
1. Postal Assistant: 364 Posts
2. Sorting Assistant: 103 Posts
3. Postal Assistant in Saving banks Control Organisation: 28 Posts
4. Postal Assistant in Circle / Regional Officers: 45 Posts
5. Postal Assistant in Mail Motor Service: 1 Post 


Age limit: 18 – 27 years.


Qualification: 10 + 2 standard or 12th class pass.


How to Apply: Through Online Registration.


Last date for online registration: 27.03.2014


Website: http://www.pasadrexam2014.in/
Online Application: http://www.pasadrexam2014.in/

Sunday, June 16, 2013

POSTAL ASSISTANTS EXAM SOLVED PAPER 2013 (Exam Held On: 21-04-2013)

General Knowledge:
1. Government of India has recently granted "Maharatna Status to two more Navratna Public Sector enterprises. Which are the these new companies joining the club of Maharatna public sector undertakings.
(A) Steel authority of India Limited and National Thermal Power Corporation Limited
(B) Bharat heavy Electrical Ltd and Gas authority of India Limited
(C) Indian Oil Corporation and Coal India Limited
(D) Bharat Heavy Electricals Limited and Oil and Natural Gas Corporation
Ans. (B) Bharat heavy Electrical Ltd and Gas authority of India Limited

2. India's newly built and tested missile 'Astra' is meant for
(A) Surface to surface strike
(B) Air to Air Strike
(C) Surface to Air Strike
(D) Air to surface Strike
Ans. (B) Air to Air Strike

3. The Governor General who adopted a policy of Europeanization of Bureaucracy and an exlusion of Indian from higher posts
(A) Warren Hastings
(B) Wellesley
(C) Cornwallis
(D) Dalhousie
Ans. (C) Cornwallis

4. During which movement Bal Gangadhar Tilak was given the epithet Lokmanya and Gandhiji give the slogan 'swaraj in a year' respectively:
(A) Home rule Movement and Non Cooperation Movement
(B) Swadeshi Movement and Dandi March
(C) Quit India Movement and Civil Disobedience Movement
(D) Khilafat Movement and Civil Disobedience Movement
Ans. (A) Home rule Movement and Non Cooperation Movement

5. Recently Dargah Muinuddin Chisti at Ajmer was in news due to visit of Pakistani Prime Minister Dargah Muinudding Chisti at Ajmer was built by:
(A) Qutubuddin Aibak
(B) Alauddin Khilji
(C) IItutmish
(D) Khijra Khan
Ans. (B) Alauddin Khilji

6. Bauxite is an ore of:
(A) Zinc
(B) Aluminium
(C) Lead
(D) Copper
Ans. (B) Aluminium

7. Which one of the following is the land area in the extreme south of India?
(A) Indira Point
(B) Rameshwaram
(C) Cape Cammiran
(D) Puducherry
Ans. (A) Indira Point

8. The ozone layer lies in the:
(A) Troposphere
(B) Tropopause
(C) Stratosphere
(D) None of these
Ans. (C) Stratosphere

9. In Union Budget 2013-14, "Voluntary Compliance Encouragement Scheme" was launched by Government of India. This scheme is related to:
(A) Service Tax
(B) Commodity Transaction Tax
(C) Income Tax
(D) Securities Transaction Tax
Ans. (A) Service Tax

10. Economic Survey 2012-13 states that Non Performing Assets of increased from 2.36% to 3.57% in September, 2012. The description of Non performing Assets was with reference to which sector.
(A) Telecom Sector
(B) Human Resource Sector
(C) Oil and Gas Sector
(D) Banking Sector
Ans. (D) Banking Sector

11. This is the rate at which Reserve Bank of India borrows money from commercial banks:
(A) Reverse Repo rate
(B) Statutory Liquidity ratio
(C) Repo rate
(D) Cash reserve ratio
Ans. (A) Reverse Repo rate

12. As per election commission of India, how many recognized national political parties are there in India?
(A) 6
(B) 2
(C) 7
(D) None of these
Ans. (A) 6

13. The present deputy chairman of Rajya Sabha is elected member of Parliament from which State of India?
(A) Andhra Pradesh
(B) Tamilnadu
(C) Kerala
(D) Karnataka
Ans. (C) Kerala

14. The constitution of India was adopted on:
(A) 26th January, 1950
(B) 15th August, 1947
(C) 26th November, 1949
(D) 26th January, 1951
Ans. (C) 26th November, 1949

15. The Present strength of Rajya Sabha members is ..... out of which..... are representatives of states and union territories of Delhi and Puducherry and .... are nominated by president:
(A) 250, 238, 12
(B) 247, 235, 12
(C) 245, 233, 12
(D) 248, 236, 12
Ans. (C) 245, 233, 12

16. Which of the following glands produces insulin in human body?
(A) Pancreas
(B) Spleen
(C) Liver
(D) Pituitary
Ans. (A) Pancreas

17. Which of the following is food poisoning organism
(A) Clostridium botulinum
(B) Streptomyces fecalis
(C) Lacto bacillus
(D) None of these
Ans. (A) Clostridium botulinum

18. Development of goitre (Enlarged thyroid gland) is mainly due to deficiency of:
(A) Sodium
(B) Calcium
(C) Iodine
(D) Iron
Ans. (C) Iodine

19. The emission of which casuses global warming?
(A) Carbon dioxide
(B) Carbon monoxide
(C) Nitrogen
(D) Hydrocarbon
Ans. (A) Carbon dioxide

20. Who was adjudged player of the tournament by scoring most number of runs in the tournament in women's world cup cricket held recently:
(A) Jess Cameron
(B) Megan Schutt
(C) Anya Shrubsole
(D) Suzie Bates
Ans. (D) Suzie Bates

21. Who won the inaugural Hockey India League ended in Ranchi recently:
(A) Ranchi Rhinos
(B) Uttar Pradesh Wizards
(C) Delhi Wave Riders
(D) Mumbai magicians
Ans. (A) Ranchi Rhinos

22. FIFA-2014 world cup is proposed to be held in:
(A) Quatar
(B) Brazil
(C) Spain
(D) Russia
Ans. (B) Brazil

23. Wanchoo committee Dealt with:
(A) Direct Taxes
(B) Right to Information Reforms
(C) Agriculture Prices
(D) Parliamentary Reforms
Ans. (A) Direct Taxes

24. Kyoto Protocol is:
(A) An international agreement for extradition of foreign enemy
(B) An international agreement describing formula for conversion of foreign exchange
(C) An international agreement to reduce green house gases
(D) An international agreement to deal with International Terrorists organization
Ans. (C) An international agreement to reduce green house gases

25. India successfully completed its 101th space mission by launching Indo - French satellite SARAL recently. This satellite is for:
(A) Preparation of a detailed and complete map of Antarctica
(B) Study the climate on Mars
(C) Oceanographic study
(D) None of these is true
Ans. (C) Oceanographic study

Mathematics:
01. Tarun travels a distance of 24km at 6 km/hr another distance of 24km at 8 km/hr and a third distance of 24 km at 12 km/hr. His average speed for the whole journey (in km/hr) is
(A) 8 2/3
(B) 8
(C) 9
(D) 7
Ans. (B) 8

02. Rohan lends 1000 in four parts. If he gets 8% interest on 2000, 7 1/2% on 4000 and 8 1/2% on 1400 what percent of interest must he get for the remainder if his average annual interest is 8.13%?
(A) 10%
(B) 9%
(C) 8%
(D) None of these
Ans. (B) 9%

03. A solid piece of iron is in the form of a cuboid of dimensions (49cmx33cmx24cm) is melted and moulded to form a solid sphere. The radius of the sphere is
(A) 23 cm
(B) 21 cm
(C) 19cm
(D) 25cm
Ans. (B) 21 cm

04. Twelve solid spheres of the same size are made by melting a solid metallic cylinder of base diameter 2 cm and height 16cm. The diameter of each sphere is:
(A) 4cm
(B) 3cm
(C) 2 cm
(D) 6 cm
Ans. (C) 2 cm

05. Perimeter of a circle is equal to the perimeter of a square whose area is 484 cm². What is the radius of the circle?
(A) 14cm
(B) 12 cm
(C) 7 cm
(D) 16 cm
Ans. (A) 14cm

06. Puneeta borrowed from Reena certain sum for two years at simple interest. Puneeta lent this sum to Venu at the same rate for two years compound interest. At the end of two years she received 110 as compound interest but paid 100 as simple interest. Find the sum and rate of interest:
(A) 250, rate 20% per annum
(B) 250, rate 25% per annum
(C) 250, rate 10% per annum
(D) None of these
Ans. (A) 250, rate 20% per annum

07. 13 chairs and 5 tables were brought for 8280. If the average cost of the table will be 1227, what is the average cost of a chair?
(A) 2145
(B) 165
(C) 175
(D) None of these
Ans. (B) 165

08. A man goes uphill with an average speed of 24 kmph and comes down with an average speed of 36 kmph. The distance travelled in both the cases being the same, The average speed (in km/hr) for the entire journey is:
(A) 30.8
(B) 32.8
(C) 28.8
(D) None of these
Ans. (C) 28.8

09. 40% of the employees of a certain company are men, and 75% of the men earn more than 25000 per year. If 45% of the company's employees earn more than 25000 per year, what fraction of the women employed by the company earn 25000 per year or less?
(A) 1/4
(B) 3/4
(C) 1/3
(D) 2/11
Ans. (B) 3/4

10. A sum of money invested at compound interest amounts in 3 years to 800 and in 4 years to 840 what is the percentage rate of interest?
(A) 6%
(B) 5%
(C) 4%
(D) 3%
Ans. (B) 5%

11. If the difference between simple and compound interest on some principal amount at 20% per annum for three years is 48, then the principal amount is:
(A) 390
(B) 375
(C) 450
(D) None of these
Ans. (B) 375

12. A rational number between 1/2 and 3/5 is:
(A) 4/7
(B) 3/5
(C) 2/5
(D) None of these
Ans. (A) 4/7

13. The curved surface of a cylinder is 264m². Its volume is 924m³. The height of the cylinder must be:
(A) 8 m
(B) 6 m
(C) 4 m
(D) None of these
Ans. (B) 6 m

14. If by selling 110 apples, the cost price of 120 apples is realized. The gain % is?
(A) 10 10/11%
(B) 9 1/9%
(C) 11 1/9%
(D) 9  1/11%
Ans. (D) 9  1/11%

15. If 8 men or 12 women can do a piece of work in 25 days, in how many days can the same work be done by 6 men and 11 women?
(A) 15 days
(B) 13 1/2 days
(C) 12 days
(D) 18 days
Ans. (A) 15 days

16. Pujara has a certain average of runs for his 8 matches in Border Gavaskar Trophy. In the ninth match he scores 100 runs and thereby increases his average by 9 runs. His new average of runs is:
(A) 28
(B) 24
(C) 20
(D) 32
Ans. (A) 28

17. It costs 1 to photocopy a sheet of paper. However, 2% discount is allowed on all photocopies done after first 1000 sheets. How much will it cost to photocopy 5000 sheets of paper?
(A) 3920
(B) 4900
(C) 4920
(D) 3980
Ans. (C) 4920

DIRECTIONS (Question No 18 & 19) Answer the following questions on the basis of the information given below.
i. Trains A and B are travelling on the same route heading towards the same destination. Train B has already covered a distance of 220km before the train A started.
ii. The two trains meet each other after 11 hours after start of train A
iii. Had the trains been travelling towards each other (from a distance of 220 km) they would have met after one hour.
18. What is the speed of trains 'B' in kmph:
(A) 116
(B) 180
(C) 100
(D) None of these
Ans. (C) 100

19. What is the speed of trains 'A' in kmph:
(A) 118
(B) 80.5
(C) 102
(D) None of these
Ans. (D)

DIRECTIONS: What approximate (you are not expected to calculate the exact value) value will come in place of the question mark(?) in following equation?
20. 384.996 x 15.001 + 44.99 = ?
(A) 5080
(B) 5820
(C) 5280
(D) 5420
Ans. (B) 5820

21. Three men or eight boys can do a piece of work in 17 days. How many days will two men and six boys together take to finish the same work?
(A) 12 days
(B) 17 days
(C) 11 days
(D) None of these
Ans. (A) 12 days

22. Vaibhav got a monthly increment of 12 percent of Pushpa's monthly salary. Pushpa's monthly salary is 7800. Vaibhav's monthly salary before increment was 6500. What amount will he earn in five months after his increment?
(A) 37.180
(B) 35.180
(C) 36.180
(D) None of these
Ans. (A) 37.180

23. The ratio of two numbers is 4:5. When the first is increased by 20% and the second is decreased by 20% the ratio of the resulting numbers is:
(A) 5:6
(B) 5:4
(C) 6:5
(D) 4:5
Ans. (C) 6:5

24. If the numerator of a fraction be increased by 12% and its denominator decreased by 2% the value of the fraction becomes 6/7. Thus, the original fraction is:
(A) 3/4
(B) 4/3
(C) 2/3
(D) None of these
Ans. (A) 3/4

25. What approximate value will come in place of the question mark (?) in the following equation?
239.99 / 8.0001 x 9.99 = ?
(A) 350
(B) 260
(C) 400
(D) 300
Ans. (D) 300

English:
DIRECTIONS: In the following questions, identify the correct reported speech from the given alternatives.
01. He said, "I must go home at once."
(A) He said that he had to go home then
(B) He said that he must go home then and there
(C) He said that he must have gone home at once
(D) He said that he had to go home at once
Ans. (A) He said that he had to go home then

02. Miss Ragini said to me, "Put these pencil shavings in the dustbin."
(A) Miss Ragini said to me to put these pencil shavings in the dustbin
(B) Miss Ragini ordered me to put these pencil shavings in the dustbin
(C) Miss Ragini asked me to put those pencil shavings in the dustbin
(D) Miss Ragini told me to put those pencil shavings in the dustbin
Ans. (C) Miss Ragini asked me to put those pencil shavings in the dustbin

03. She said, "oh dear! I have just missed the bus.":
(A) She said with regret that she had just missed the bus
(B) She exclaimed that she has just missed the bus
(C) She regretted that she just missed the bus
(D) She narrated that she just missed the bus
Ans. (C) She regretted that she just missed the bus

DIRECTIONS: Fill in the blank with correct preposition
04. He invited all his friends............ tea
(A) On
(B) For
(C) To
(D) In
Ans. (C) To

05. Rita drove............ a red light.
(A) In
(B) Through
(C) From
(D) Among
Ans. (B) Through

06. Distribute the sweets equally............ four children.
(A) Among
(B) In
(C) Between
(D) Through
Ans. (A) Among

07. Identify the adverb in the following sentence.
He spoke well at the meeting last night.
(A) Last Night
(B) Meeting
(C) Well
(D) All of these
Ans. (C) Well

08. Identify which is not adverb from among following underlined words in the given sentences.
She sings pretty well. I do my work carefully. He is wise enough to understand the trick. The flower smells sweet.
(A) Enough
(B) Carefully
(C) Pretty
(D) Sweet
Ans. (D) Sweet

09. Given below is the sentence in active voice. Choose the correct sentence given in passive voice among the alternatives.

Ought you not to reveal the truth now?
(A) Should the truth need not be revealed by you then?
(B) Ought the truth not to be revealed by you now?
(C) Ought the truth not to be revealed by you then?
(D) Ought the truth need not be revealed by you now?
Ans. (B) Ought the truth not to be revealed by you now?

10. Choose the incorrect sentence among the following:
(A) By next December we shall have been living here for six years.
(B) I have been writing four letters since morning.
(C) At this time tomorrow we will be watching a film
(D) I have been standing here for hours.
Ans. (A) By next December we shall have been living here for six years.

11. Given below are four substitutions for the underlined part. Choose the correct alternative to make the sentence grammatically correct.
Make haste lest you should not be caught in the storm:
(A) You might be
(B) You could be
(C) You should be
(D) Otherwise you can be
Ans. (A) You might be

DIRECTIONS: In this section each sentence has three parts indicated by (A), (B) and (C). Read each sentence to find out whether there is an error. If you find an error in any one of the parts (A), (B), (C) indicate your response by blackening the letter related to that part in the OMR sheet provided. If a sentence has no error, indicate this by blackening "D" which stands for no error. Error may belong to grammar usage.

12. Seldom we have been treated (A)/ in such a rude manner (B)/ by the police Personnel (C)/ No error (D)
Ans. No error

13. Some men are born great (A)/ some achieve greatness (B)/ and some had greatness thrust on them (C)/ No error (D)
Ans. some had greatness thrust on them

14. Beware of (A)/ a fair-weather friend (B)/ who is neither a friend need nor a friend indeed (C)/ No error (D).
Ans. who is neither a friend need nor a friend indeed

15. What shall be correct combination of two simple sentences into a complex sentence by using a noun clause?
Can you come? He asked me:
(A) He asked me to come
(B) He asked me if I could come
(C) He asked me whether I can come?
(D) He asked me whether I might come
Ans. (B) He asked me if I could come

16. Identify the nouns used both for singular and plural form:
(A) Sheep
(B) Wolf
(C) Axis
(D) Goat
Ans. (A) Sheep

DIRECTIONS: Fill the correct article
17. Ramesh's father is ____ M.P and Suresh's father is _______Member of Legislative Assembly.
(A) An, A
(B) An, An
(C) A, An
(D) An, The
Ans. (A) An, A

DIRECTIONS: Complete the sentence correctly
18. Ram is so proud of his position that he _________ his subordinates.
(A) Looks for
(B) Looks into
(C) Looks down upon
(D) Looks after
Ans. (C) Looks down upon

DIRECTIONS: Complete the sentence with correct adversative conjunction
19. Shruti ran fast ______ she missed the train
(A) But
(B) Nevertheless
(C) Yet
(D) Nonetheless
Ans. (A) But

DIRECTIONS: Choose the word which is similar or most nearly similar in meaning as the word given in bold and mark your answer.

20. Sagacious:
(A) Clever
(B) Strong
(C) Obstinate
(D) Ridiculous
Ans. (A) Clever

21. Curtly:
(A) Sadly
(B) Rudely
(C) Frankly
(D) Happily
Ans. (B) Rudely

22. Abbreviate:
(A) Extend
(B) Abridge
(C) Conclude
(D) Thwart
Ans. (B) Abridge

DIRECTIONS: Choose the word which is opposite in meaning as the word given in bold and mark your answer.

23. Indifference:
(A) Responsiveness
(B) Different
(C) Neutrality
(D) Sophistication
Ans. (A) Responsiveness

24. Exceptional:
(A) Formal
(B) Neutral
(C) Normal
(D) Traditional
Ans. (C) Normal

25. Tragic:
(A) Humorous
(B) Funny
(C) Light
(D) Comic
Ans. (D) Comic